Bakara Suresine Dön

Bakaraالبقرة

283. Ayet

283Bakara Suresi

وَاِنْ كُنْتُمْ عَلٰى سَفَرٍ وَلَمْ تَجِدُوا كَاتِبًا فَرِهَانٌ مَقْبُوضَةٌۜ فَاِنْ اَمِنَ بَعْضُكُمْ بَعْضًا فَلْيُؤَدِّ الَّذِي اؤْتُمِنَ اَمَانَتَهُ وَلْيَتَّقِ اللّٰهَ رَبَّهُۜ وَلَا تَكْتُمُوا الشَّهَادَةَۜ وَمَنْ يَكْتُمْهَا فَاِنَّهُٓ اٰثِمٌ قَلْبُهُۜ وَاللّٰهُ بِمَا تَعْمَلُونَ عَل۪يمٌ۟

Şayet yolculukta olur ve yazıcı bulamazsanız (borçlara belge/güvence olsun diye) rehin alabilirsiniz. Birbirinize güvenmişseniz kendisine güvenilen, emaneti geri versin ve Rabbi olan Allah’tan korksun. Şahitliği gizlemeyin. Kim de şahitliği gizlerse şüphesiz ki o, günahkâr kalpli biridir. Allah, yaptıklarınızı bilmektedir.

Tefsir

Besâirü'l-Kur'ân

283:"Eğer seferde olur da yazacak bir katip bula­maz­sanız (borca karşılık) rehin alın. Eğer birbirinize gü­venirseniz (yazmanız, şahit tutmanız, veya rehin al­manız gerekmez). Kendisine güvenilen kimse emanetini (bor­cunu) ödesin ve Rabbi olan Allah’tan korksun. Şa­hitliği gizlemeyin. Her kim onu gizlerse muhakkak ki o, kalbi günahkâr olan bir kimsedir. Şüphesiz ki Allah her yaptı­ğınızı hakkıyla bilendir." Âyet-i kerîmeye göre yolculukta olup da vadeli alış veriş ya-pılmışsa veya borç alınmış verilmişse bunu yazacak belgeleyecek bir kimse bulunmadığı zaman da kişinin alacağına mukabil rehin alabile­ceği anlatılıyor. Kişinin bu durumda malını koruması konu­sunda rehin alarak işi sağlama bağlaması isteniyor. Ancak bu re­hin alma konusu hem seferde hem de yolculuk dışında yazacak kimse bulunmadığı takdirde olabilir. Allah’ın Rasülünün bir yahudi’den aldığı ekmek­lik un karşılığında zırhını rehin olarak verdiğini biliyo­ruz. (Buhârî ve Müslim) Ama eğer birbirinize güvenirseniz o zaman yazmanız, şahit tut­manız veya rehin almanız gerekmez. Bazen alacaklı borçluya gü­vendiği için, bu alacağı konusunda ona hüsnü zan beslediği için onu yazmak şahit tutmak ya da rehin alarak bu işi belgelemeyi düşünme­yebilir. Bu durumda da kendisine güvenilen ve emin ta­nınan kimse emanetini yâni borcunu ödesin ve Rabbi olan Al­lah’tan korksun diyor Rabbimiz. Burada borca emanet denmesi borç verenin borç verdiği kişiye güvenmesi sebebiyle ondan rehin almasını anlatır. Rabbimiz karşılıklı birbirlerine güvenleri ol­duğu zaman bunlara izin vermektedir ve de borçluya borcunu tastamam ödemesini ve onun bu samimiyetini istismar etmemesini tavsiye etmektedir.